Sałatka z grillowanej czerwonej papryki i fety
Sałatka z papryki grillowanej (odmiany florinis - czerwona, słodka, długa i wąska) to typowo grecki przepis. Wyśmienity dla fanów kuchni śródziemnomorskiej.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 3 osób
słój grillowanej czerwonej papryki (polecam greckiej firmy Kostopulos) lub świeża papryka do zgrillowania
3 łyżki oliwy z oliwek (koniecznie!) extra virgin
2 łyżki octu winnego
1-2 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżka oregano lub tymianku
3 łyżki pokruszonego sera feta
Przygotowanie:
1. Wyciągnąć paprykę ze słoja i pozwolić jej ocieknąć z zalewy. Jeśli mamy świeżą paprykę, to należy zgrillować ją w 200 st.C aż oklapnie i zacznie się przypalać; zamknąć w jakimś pojemniku lub foliowej torebce; obrać ze skórki i usunąć nasiona.
2. Pokroić papryki wzdłuż i umieścić je na talerzu. W miseczce ubić oliwę z octem i skropić nią papryki.
3. Paprykę posypać czosnkiem i oregano i pozostawić na godzinę (lub przynajmniej pół), aby całość się przegryzła pod przykryciem w pokojowej temperaturze.
4. Zaraz przed podaniem wyłożyć ser feta na wierzch.
Wskazówki i uwagi:
Naprawdę warto odczekać przed podaniem potrawy - marynata "przegryzie" się z papryką, czosnek przyjemnie się "rozejdzie". Polecam!
Twoje zapiski: