puszka.pl - pysznie!

Pasta z soi i włoszczyzny (do chleba)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g soi
duża marchew
pietruszka lub seler
może być por
2 większe cebule
olej/oliwa do smażenia
"warzywko"
sól
pieprz
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, a w sezonie pomidory

Przygotowanie:

Soję moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości.

Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, por w plasterki. Smażymy na oliwie dodając "warzywka", soli i pieprzu do smaku.

Gdy warzywa są miękkie, dodajemy do nich ugotowaną soję, trochę wody i koncentrat pomidorowy. Należy wszystko ze sobą wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Następnie mielimy całość w maszynce lub miksujemy na gładką masę.

Wskazówki i uwagi:

Dobrze jest przełożyć całość do słoiczków po koncentracie pomidorowym i zamrozić. Zamrażanie nie ma wpływu na smak pasty, a zawsze będzie świeża pod ręką.

Bardzo dobrze smakuje z pomidorem - wtedy nie musimy dawać koncentratu (koncentrat jest w wersji zimowej).
Nadesłał(a) Prima, dnia: 2006-05-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: