Kalafior w sosie Aurora
Do zrobienia tej potrawy zachęciło mnie jej zdjęcie. I zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 kalafior
szczypior do posypania
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml bulionu
1/4 łyżeczki białego pieprzu
3 łyżki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
W rondlu stopić masło. Dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodać wywar, posolić i popieprzyć, dusić, aż sos zgęstnieje. Wmieszać śmietanę i koncentrat pomidorowy.
Kalafiora umyć i podzielić na duże róże. Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu, wrzucić kwiaty i gotować ok. 3-5 minut. Kalafior powinien być jędrny. Odcedzić, umieścić na półmisku w kształcie całego bukietu, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorem.
Twoje zapiski: