Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
brokuły (najlepiej świeże)
śmietana kwaśna
sól
pieprz
nasza ulubiona przyprawa (moim zdaniem wychodzi super z ziołami prowansalskimi albo z majerankiem)
oliwa do smażenia
czosnek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki, wkładamy do miseczki, zalewamy śmietaną (nie ma w niej pływać, niech będzie nią "oblepiony"). Dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy przyprawy (bez czosnku). Bajer polega na tym, że brokuł będzie właśnie smakował tak, jak ta ostatnia przyprawa, której z założenia dajemy najwięcej. Mieszamy z grubsza to całe towarzystwo, aby przyprawy równomiernie oblazły warzywko.
Następnie owijamy szczelnie miskę folią kanapkową albo po prostu wkładamy do zwykłej zrywki ze sklepu i odstawiamy na jakieś 20 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, a po chwili brokuły. Smażymy tak sobie parę minut, około 10 (zawsze robię to na oko, także trzeba próbować).
Wskazówki i uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi czosnku, można go wyeliminować. Ja tam uwielbiam to pomieszanie smaków, a zapach! hmm...
No i oczywiście z przyprawami można powariować, np do śmietany dolać tabasco (najczęściej tak robię) - takie pikantne też pycha, ale nie każdemu odpowiada.
Twoje zapiski: