puszka.pl - pysznie!

Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brokuły (najlepiej świeże)
śmietana kwaśna
sól
pieprz
nasza ulubiona przyprawa (moim zdaniem wychodzi super z ziołami prowansalskimi albo z majerankiem)
oliwa do smażenia
czosnek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki, wkładamy do miseczki, zalewamy śmietaną (nie ma w niej pływać, niech będzie nią "oblepiony"). Dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy przyprawy (bez czosnku). Bajer polega na tym, że brokuł będzie właśnie smakował tak, jak ta ostatnia przyprawa, której z założenia dajemy najwięcej. Mieszamy z grubsza to całe towarzystwo, aby przyprawy równomiernie oblazły warzywko.

Następnie owijamy szczelnie miskę folią kanapkową albo po prostu wkładamy do zwykłej zrywki ze sklepu i odstawiamy na jakieś 20 min.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, a po chwili brokuły. Smażymy tak sobie parę minut, około 10 (zawsze robię to na oko, także trzeba próbować).

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś nie lubi czosnku, można go wyeliminować. Ja tam uwielbiam to pomieszanie smaków, a zapach! hmm...
No i oczywiście z przyprawami można powariować, np do śmietany dolać tabasco (najczęściej tak robię) - takie pikantne też pycha, ale nie każdemu odpowiada.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2006-05-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: