2-3 torebki ryżu
2-3 czerwone papryki
duża cebula
kukurydza z puszki
brokuły - pół opakowania mrożonki lub świeże
olej (ilość wedle uznania)
sól
pieprz
papryka ostra
curry dla koloru
sos sojowy
troszkę mleka sojowego (można pominąć)
Przygotowanie:
Ryż, wiadomo, wrzucamy na gotującą się wodę (nie ma reguły co do długości trzymania ryżu w wodzie, bo ryż może być albo sypki, albo miękki).
Papryki kroimy w kostkę, cebulę tak samo, ale dosyć drobno.
Kukurydzę odsączamy, ale zostawiamy trochę wody z puszki.
Brokuły wrzucamy na olej, jak "rozmarzną", dorzucamy cebulę i paprykę. Wszystko się smaży na średnim ogniu, ale trzeba co chwilę mieszać. Po 2-3 min. dorzucamy kukurydzę razem z wodą z puszki. Solimy, pieprzymy ;> , dodajemy resztę przypraw. Po jakimś czasie dolewamy sos sojowy i troszkę mleka sojowego, ale naprawdę troszkę ;] Na koniec dorzucamy ryż i wszystko razem mieszamy, aby stało się jednością ;]
Wskazówki i uwagi:
Ogólnie wszystko wedle uznania ;]
Nadesłał(a) BooBitto,
dnia: 2006-05-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.