puszka.pl - pysznie!

Pączki wegańskie

Pączki można polewać czekoladą albo cukrem pudrem lub lukrem zrobionym ze zmielonego cukru nierafinowanego np. z kandyzowanymi skórkami pomarańczy - pycha.
Wiem, że to nie jest najzdrowsze - ale za to jakie pyszne...
Smacznego! Go Vegan!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

mąka - 1 kg
olej - ok. 2/3 szklanki
mleko sojowe - ok. pół litra
słód (cukier, fruktoza lub inne) - ok. 2/3 lub 1/2 szklanki
drożdże - 1 paczka (100 g)
ser tofu - 1 opakowanie
alkohol (spirytus, wódka, rum) lub ocet - ok. kieliszek (lub 2-4 łyżki)
nadzienie - dżem/ marmolada lub czekolada bezmleczna
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy olej w jednym garnuszku.
2. W drugim garnuszku podgrzewamy mleko sojowe z cukrem.
3. Gdy mleko będzie podgrzane - wlewamy ok. 5 łyżek do miski i rozrabiamy w nim drożdże.
4. Drożdże z mlekiem odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aż się ze sobą zaprzyjaźnią (10-15 min.).
5. Dodajemy rozdrobnione (zmiksowane) tofu. Po chwili dosypujemy stopniowo mąkę i ugniatamy ciasto na przemian dolewając mleko, dosypując mąkę i podgrzanego oleju. Cały czas dosypujemy wszystkiego po trochu na przemian - i ugniatamy, ugniatamy, ugniatamy aż powstanie ciasto w miarę nie przyklejające się do rąk (w międzyczasie należy jeszcze chlusnąć ocet lub alkohol).
6. Jak już mamy ciasto wyrobione - zaczynamy robić pączki. Bierzemy nieduże kawałki ciasta, ugniatamy przez chwilę, żeby się łatwiej zlepiało, i nadziewamy je marmoladą (lub czym kto lubi), sklejamy je, formujemy kulki i trochę je spłaszczamy.
7. Gdy już uformujemy pączki z całego ciasta, to układamy je na blacie i następnie zakrywamy ściereczką by wyrosły, ok. 15-30 min.
8. W międzyczasie można rozgrzać olej - jest dobry kiedy po wrzuceniu kawałka ciasta lub chleba tworzą się wokół niego bąbelki. Gdy pączki wyrosną, wrzucamy kolejno do garnka.

Wskazówki i uwagi:

1. Jeżeli chodzi o alkohol, to służy on tu jako spulchniacz - bez niego wyjdą gniotki.
2. Jeśli chodzi o smażenie - należy ciągle czuwać nad garnkiem, bo bardzo szybko się smażą.
Nadesłał(a) ~mem, dnia: Apr 17, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: