puszka.pl - pysznie!

Pasztet z soczewicy i soi

Potrawa jest polska, ale przemianowana na wegetariańską.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

3 marchewki,
pół selera,
opakowanie soczewicy zielonej,
ponad pół opakowania granulatu sojowego,
2 duże cebule,
olej,
3 jajka,
2 czerstwe bułki,
sól, pieprz, czosnek, papryka w proszku

Przygotowanie:

Marchewki, cebule, seler obieramy, cebule kroimy, marchew i seler trzemy.
Soczewicę gotujemy ok. pół godziny, najlepiej dodać pół kostki bulionu z oliwek.
Następnie na oleju, np. w większym garnku, podsmażamy cebule i dodajemy marchew i seler, granulat i ugotowaną soczewicę. Przykrywamy do podduszenia, dajemy przyprawy. Następnie mielimy dodając wcześniej zamoczone bułki. Dodajemy jajka, mieszamy rękami, a potem nakładamy na papier do wypieków i wkładamy do blaszki typu foremka i pieczemy w piekarniku ok.1,5 godz. w temp. ok. 160-180 stopni C.

Wskazówki i uwagi:

Jajka i bułkę dodaje się do 'związania' pasztetu. Jak wyciągniemy go z pieca to czekamy do ostygnięcia, wtedy można dodać do niego sos tatarski lub dip czosnkowy. Dobre na chleb do kanapek. Polecam i życzę smacznego. Czasochłonne, ale warto!
Nadesłał(a) patuczi, dnia: Apr 18, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: