puszka.pl - pysznie!

Apetyczny galart z boczniakami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

boczniaki - np. 1/2 kg
kilka suszonych podgrzybków (niekoniecznie)
marchewki - np. 2 szt
pietuszka - korzeń + nać
groszek konserwowy - np. pół puszki
mała papryka czerwona (słodka lub ostra, albo obie :)
cebula

można jeszcze dodać inne składniki, np. kukurydzę
[dla nie-wegan: jeszcze mogą być 2 jajka na twardo]

PRZYPRAWY: liść laurowy, pieprz czarny, sól - obowiązkowo!
inne przyprawy - wg uznania.

agar

Przygotowanie:

1. gotujemy wszystkie składniki (oprócz naci pietruszki, groszku i agaru)
2. przelewamy przez sito, wywar odstawiamy na bok
3. warzywa i boczniaki układamy na półmisku, dodajemy groszek (ewentualnie jajka), przyozdabiamy nacią pietruszki
4. do przestudzonego wywaru dodajemy agar - koniecznie sprawdzić na opakowaniu ile go wsypać, bo nie pamiętam ;)
5. wywar z agarem trzeba zagotować i powoli (żeby się nie popsuła nasza warzywna kompozycja!) wylać na półmisek
6. jak stężeje możemy jeść!
pychotka z majonezem, można też skropić cytrynką :)

Wskazówki i uwagi:

Trzeba wiedzieć ile jest wywaru, żeby nie wsypać za mało agaru (rymuje się, haha :))

Galarcik nie ma zbyt ładnego koloru (no, w każdym razie nie jest krystalicznie przejrzysty), dlatego, jeśli chcemy go wystawić dla gości, warto zostawić trochę warzyw w zapasie i popracować nad ładnym przybraniem.
Nadesłał(a) ~daffnia, dnia: 2006-03-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: