puszka.pl - pysznie!

Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kuleczki ryżowe:
woreczek ryżu (125g) białego albo jaśminowego
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
nać pietruszki do posypania

sos pomidorowy z soczewicą:
soczewica (np. szklanka albo więcej, jak kto lubi)
dojrzałe pomidory albo przecier pomidorowy
cebula
czosnek
imbir
kurkuma
sól
pieprz
słodka papryka
tłuszcz do smażenia
łyżka mąki

Przygotowanie:

Gotujemy ryż, pozwalamy mu się lekko rozgotować. Odlewamy wodę i odstawiamy na bok, żeby przestygł. W garnku, w niewielkiej ilości wody z solą, gotujemy soczewicę.

Podsmażamy na patelni cebulę z pomidorami lub przecierem, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Dodajemy soczewicę i wywar z jej gotowania, zagęszczamy mąką - sos gotowy!

Formujemy kuleczki z ryżu. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Nakładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy nacią pietruszki i jemy!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli dodamy do tartej bułki trochę przypraw, tych samych co do sosu, będą miały ładny kolor, będą aromatyczne i chrupiące - takie kuleczki można jeść nawet bez sosu jako przekąski.

Do gotowania ryżu nie dodajemy oliwy! Ryż nie ma być sypki, tylko kleisty!
Nadesłał(a) ~daffnia, dnia: 2006-02-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: