Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
kuleczki ryżowe:
woreczek ryżu (125g) białego albo jaśminowego
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
nać pietruszki do posypania
sos pomidorowy z soczewicą:
soczewica (np. szklanka albo więcej, jak kto lubi)
dojrzałe pomidory albo przecier pomidorowy
cebula
czosnek
imbir
kurkuma
sól
pieprz
słodka papryka
tłuszcz do smażenia
łyżka mąki
Przygotowanie:
Gotujemy ryż, pozwalamy mu się lekko rozgotować. Odlewamy wodę i odstawiamy na bok, żeby przestygł. W garnku, w niewielkiej ilości wody z solą, gotujemy soczewicę.
Podsmażamy na patelni cebulę z pomidorami lub przecierem, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Dodajemy soczewicę i wywar z jej gotowania, zagęszczamy mąką - sos gotowy!
Formujemy kuleczki z ryżu. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Nakładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy nacią pietruszki i jemy!
Wskazówki i uwagi:
Jeśli dodamy do tartej bułki trochę przypraw, tych samych co do sosu, będą miały ładny kolor, będą aromatyczne i chrupiące - takie kuleczki można jeść nawet bez sosu jako przekąski.
Do gotowania ryżu nie dodajemy oliwy! Ryż nie ma być sypki, tylko kleisty!
Twoje zapiski: