woreczek kaszy gryczanej
2 cebule, czerwona i biała
łyżka masła lub oleju do smażenia
sól
łyżeczka kurkumy
bulion warzywny (ok. 350-400 ml)
100 g tłustego twarogu
2 łyżki ziaren słonecznika
pomidor
50 g ementalera
Przygotowanie:
Wersja I - trudniejsza:
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Wsypać kaszę, sól i kurkumę, zalać bulionem i gotować 15 min.
Odlać nadmiar bulionu, dodać pokruszony twaróg, słonecznik, włożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojonym pomidorem, posypać ementalerem. Zapiekać 30 min. w temp. 200°C.
Wersja II - b. łatwa (stosowana przeze mnie):
Podsmażyć cebulę, dodać kaszę, która nam została z przedwczorajszego obiadu i wszystkie pozostałe składniki. Chwilę smażyć. Na koniec posypać serem i przykryć przykrywką, aż ser się rozpuści. SMACZYDEŁKO ;))
Wskazówki i uwagi:
Tylko ta przedwczorajsza kasza musi być przechowywana w lodówce :)