puszka.pl - pysznie!

Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

woreczek kaszy gryczanej
2 cebule, czerwona i biała
łyżka masła lub oleju do smażenia
sól
łyżeczka kurkumy
bulion warzywny (ok. 350-400 ml)
100 g tłustego twarogu
2 łyżki ziaren słonecznika
pomidor
50 g ementalera

Przygotowanie:

Wersja I - trudniejsza:

Cebulę zeszklić na tłuszczu. Wsypać kaszę, sól i kurkumę, zalać bulionem i gotować 15 min.
Odlać nadmiar bulionu, dodać pokruszony twaróg, słonecznik, włożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojonym pomidorem, posypać ementalerem. Zapiekać 30 min. w temp. 200°C.

Wersja II - b. łatwa (stosowana przeze mnie):

Podsmażyć cebulę, dodać kaszę, która nam została z przedwczorajszego obiadu i wszystkie pozostałe składniki. Chwilę smażyć. Na koniec posypać serem i przykryć przykrywką, aż ser się rozpuści. SMACZYDEŁKO ;))

Wskazówki i uwagi:

Tylko ta przedwczorajsza kasza musi być przechowywana w lodówce :)
Nadesłał(a) ~daffnia, dnia: 2006-02-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ?

Twoje zapiski: