puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z tofu ze słonecznikiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

makaron (muszelki, świderki, łazanki),
tofu wędzone, co najmniej dwa plastry,
ziarno słonecznika łuskane,
zielona pietruszka dwa pęczki

do sosu: oliwa, czerwona soczewica, przecier pomidorowy, cebula, czosnek

przyprawy

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą makaronu, na to pokrojony w kosteczkę ser tofu, wymieszany z posiekaną pietruszką i słonecznikiem, na to warstwa makaronu okraszona paseczkami masła/ pokropiona oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w wysokiej temperaturze.

Sos: soczewicę ugotować na miękko, schłodzić, zmiksować, połączyć z podsmażoną cebulką i przecierem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
Nadesłał(a) ~Hexe, dnia: Feb 19, 2006
Źródło/autor przepisu: przepis inspirowany pizzą o nazwie "amerykańska" (tofu zamiast wędzonego kurczaka)

Twoje zapiski: