Najlepiej podać jako pierwsze danie romantycznej kolacji we dwoje, bardzo elegancka, odświeżajaca sałatka.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
* dwie garście młodej rukoli
* pół dojrzalej, małej papai (wielkości dłoni)
* duża główka cykorii lub dwie małe
* 3 łyżki obranych pestek dynii
* wyciśniety sok z jednej cytryny
* sól
* swieżo zmielony czarny pieprz
* dobrej jakości zimno wyciskana oliwa (jeśli lubisz)
Przygotowanie:
Na małej patelni należy podrumienić pestki z dyni aż spęcznieją. Rukolę umyć, osuszyć, wyporcjować na talerze. Do miski wycisnąć sok z cytryny, dodać pokrojoną po przekątnej cykorie (nie grubiej niż pół cm). Obrać papaję ze skóry, usunąć pestki i pokroić w dużą (2 cm) kostkę, dodać do cykorii. Dodać odrobinę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu, oliwę, jeśli lubisz. Lekko wymieszać i nałożyć na rukolę. Uwaga! Nie należy mieszać sałatki z zieleniną, tylko wyłożyć na wierzch. Wymieszana w misce traci na wyglądzie. Posypać uprażonymi pestkami z dyni.
Wskazówki i uwagi:
oliwa zdecydowanie zmienia smak potrawy, uzywaj wedle gustu (moja zona nie lubi).
Jeśli nie masz rukoli, możesz użyc inną zieleninę o zdecydowanym smaku (byle nie salatę lodową!).
Wariacja: zamiast papai używam czasem grapefruita, który starannie obieram ostrym nożem ze skóry, a następnie wycinam pojedyncze cząstki i wyciskam resztę soku. Nie używam wtedy soku z cytryny.
Nadesłał(a) jasjas,
dnia: 2006-02-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.