puszka.pl - pysznie!

Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

biały ryż (ilość zależy od liczby osób; ok. 1/2 szklanki na dwie osoby)
2 lub 3 cebule
3 spore ząbki czosnku
zielone oliwki
oliwa do smażenia (ok. 2 łyżki)
sól
oregano
inne przyprawy według uznania

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości wody z czubatą łyżeczką przypraw.

Gdy ryż jest już miękki (NIE ROZGOTOWANY!), odcedzamy go, a do garnka wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli wrzucamy odcedzony ryż, przeciśnięte przez praskę (lub drobno pokrojone) ząbki czosnku, pokrojone oliwki, dosypujemy oregano i przyprawy, smażymy około 3-5 minut ciągle mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Smacznego! :)
Nadesłał(a) ~Katka, dnia: 2006-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: