Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
biały ryż (ilość zależy od liczby osób; ok. 1/2 szklanki na dwie osoby)
2 lub 3 cebule
3 spore ząbki czosnku
zielone oliwki
oliwa do smażenia (ok. 2 łyżki)
sól
oregano
inne przyprawy według uznania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości wody z czubatą łyżeczką przypraw.
Gdy ryż jest już miękki (NIE ROZGOTOWANY!), odcedzamy go, a do garnka wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli wrzucamy odcedzony ryż, przeciśnięte przez praskę (lub drobno pokrojone) ząbki czosnku, pokrojone oliwki, dosypujemy oregano i przyprawy, smażymy około 3-5 minut ciągle mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Smacznego! :)
Twoje zapiski: