puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z ryżem, fasolkami i kotletami sojowymi w proszku

Gołąbki smakują naprawdę doskonale, szczególnie podane z ryżem i sosem pomidorowym. Przepis mój własny, naprawdę polecam! :)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

główka włoskiej kapusty (może być też zwykła)
1 szklanka ryżu
1,5 l bulionu grzybowego
1 opakowanie kotletów mielonych sojowych (najlepiej z grzybami)
1-2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasolki
1 cebula
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
ew. inne ulubione przyprawy
olej / oliwa

Przygotowanie:

W tym czasie z kapusty wykrawam głąb i krótko ją obgotowuję w całości, żeby liście zmiękły i odeszły.

Ryż gotuję w bulionie grzybowym, ale nie całym, tylko najpierw odlewam szklankę do rozmieszania proszku z soi.

Podczas, gdy ryż się gotuje, mieszam soję z ww. bulionem, jajkiem, kukurydzą, przecierem, fasolką (częściowo rozgniecioną widelcem) i posiekaną drobno cebulą. Doprawiam do smaku.

Ugotowany ryż mieszam z resztą farszu. Delikatnie obieram liście z kapusty, wsadzam ok. łyżki farszu i zawijam, obwiązując nitką. Gołąbki wsadzam do żaroodpornego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty, polewam odrobiną wody i oliwy. Piekę w piekarniku w temp. 200st około 1-1,5 godziny. Co jakiś czas przewracam i polewam sosem z dna.
Nadesłał(a) ~terro2006, dnia: 2006-02-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: