Gołąbki z ryżem, fasolkami i kotletami sojowymi w proszku
Gołąbki smakują naprawdę doskonale, szczególnie podane z ryżem i sosem pomidorowym. Przepis mój własny, naprawdę polecam! :)
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
główka włoskiej kapusty (może być też zwykła)
1 szklanka ryżu
1,5 l bulionu grzybowego
1 opakowanie kotletów mielonych sojowych (najlepiej z grzybami)
1-2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasolki
1 cebula
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
ew. inne ulubione przyprawy
olej / oliwa
Przygotowanie:
W tym czasie z kapusty wykrawam głąb i krótko ją obgotowuję w całości, żeby liście zmiękły i odeszły.
Ryż gotuję w bulionie grzybowym, ale nie całym, tylko najpierw odlewam szklankę do rozmieszania proszku z soi.
Podczas, gdy ryż się gotuje, mieszam soję z ww. bulionem, jajkiem, kukurydzą, przecierem, fasolką (częściowo rozgniecioną widelcem) i posiekaną drobno cebulą. Doprawiam do smaku.
Ugotowany ryż mieszam z resztą farszu. Delikatnie obieram liście z kapusty, wsadzam ok. łyżki farszu i zawijam, obwiązując nitką. Gołąbki wsadzam do żaroodpornego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty, polewam odrobiną wody i oliwy. Piekę w piekarniku w temp. 200st około 1-1,5 godziny. Co jakiś czas przewracam i polewam sosem z dna.
Twoje zapiski: