Zupa Gity
* przepis pochodzi z kuchni perskiej
* zupę można podawac z chlebem
* zupa nie jest ostra
* nazwa pochodzi od imienia mojej koleżanki z Iranu, od której dostałam ten wspaniały przepis
* palce lizać :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
wywar jarzynowy ok. 1,5 litra
kubek fasoli (moczonej przez noc)
kubek ciecierzycy (moczonej przez noc)
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1/3 selera
1 cebula
zabek czosnku
2 czybate lyzeczki kurkumy
oleju
przecier pomidorowy
sol do smaku
Przygotowanie:
Opłukać namoczonaą przez noc fasolę i ciecierzycę, zalać swieżą wodą i zagotować; zaraz po zagotowaniu odcedzić;
zalać ziarna wywarem i rozpocząć gotownie na małym ogniu i pod przykryciem.
W miedzyczasie obrać cebulę i przekroić na pół; połówkę pokroić w kostkę i przesmażyć na mocno brązowy kolor - dodać łyzeczkę kurkumy, smażyć przez następne 30 sekund i dodać do wywaru.
Zupę gotować ok. 2 godzin lub do czasu aż ciecierzyca i fasola będą miękkie;
Obrać jarzyny, pokroić w kostkę i dołożyć do zupy na jakieś 15-20 minut przed końcem gotowania; rozgnieść/utrzeć czosnek z płaską łyżeczką soli i dołożyć do zupy; pokroić pozostałą polowkę cebuli i ponownie przesmażyć na oleju na mocno brązowy kolor, dodać kurkumę, posmażyć 30 sekund i dodać do zupy, kiedy warzywa będą miękkie; dodać przecier pomidorowy i zagotować. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Poczatkowe zabiegi z fasolą i ciecierzycą maja na celu pozbycie się szeroko znanych właściwosci fasoli :)
Twoje zapiski: