Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1/2 kilograma truskawek
1/2 litra kwaśnego mleka
1/2 litra kefiru
1/2 szklanki śmietanki
odrobina cukru waniliowego i ew. cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki miażdżymy w misce drewnianą łyżką, dodajemy nieco letniej, przegotowanej wody (1/3 szklanki) i przecieramy przez nylonowe sitko.
Mleko, kefir i śmietanę ubijamy wraz z owocowym przecierem aż do lekkiego spienienia. Umiarkowanie dosładzamy cukrem waniliowym i ew. pudrem (przesłodzony chłodnik jest mdły i bez wyrazu). Stawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy w filiżankach, bez żadnych dodatków. Do każdej filiżanki wkładamy tuż przed podaniem pokrojoną na ćwiartki truskawkę. Można też ubić oddzielnie nieco śmietanki (nie słodząc jej) i nałożyć na rozlany do filiżanek chłodnik.
Twoje zapiski: