puszka.pl - pysznie!

Chłodnik z truskawek


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1/2 kilograma truskawek
1/2 litra kwaśnego mleka
1/2 litra kefiru
1/2 szklanki śmietanki
odrobina cukru waniliowego i ew. cukru pudru

Przygotowanie:

Truskawki miażdżymy w misce drewnianą łyżką, dodajemy nieco letniej, przegotowanej wody (1/3 szklanki) i przecieramy przez nylonowe sitko.

Mleko, kefir i śmietanę ubijamy wraz z owocowym przecierem aż do lekkiego spienienia. Umiarkowanie dosładzamy cukrem waniliowym i ew. pudrem (przesłodzony chłodnik jest mdły i bez wyrazu). Stawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy w filiżankach, bez żadnych dodatków. Do każdej filiżanki wkładamy tuż przed podaniem pokrojoną na ćwiartki truskawkę. Można też ubić oddzielnie nieco śmietanki (nie słodząc jej) i nałożyć na rozlany do filiżanek chłodnik.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: CHłodniki i gorące szaszłyki - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: