puszka.pl - pysznie!

Jabłka w szlafroczkach


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

- 4 jabłka
- 250 g francuskiego ciasta (mrożonego; uwaga! koniecznie przeczytać skład ciasta!)
- żółtko
- 2 łyżki mleka
- 50 g pokrojonych w pałeczki migdałów
- 4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić i rozwałkować. Wykroić z niego 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku każdego kwadratu ułożyć obrane i wydrążone jabłko (wcześniej napełnić je migdałami i syropem klonowym). Złożyć po przekątnej. Rogi zlepić tak, aby utworzyły kwadraciki. Środek przykryć krążkiem z ciasta. Powierzchnię posamrować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem. Jabłka piec ok. 10 min. w 200 st. C. Temperaturę zmniejszyć do 180 st. C i piec następne 10 min.

Wskazówki i uwagi:

1 porcja zawiera 299 kcal
Nadesłał(a) Pocz, dnia: 2006-02-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Claudia IX 2001

Twoje zapiski: