2 opakowania mrożonego szpinaku
ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
3 duże pomidory
słodka papryka
ostra papryka
1 duża cebula
3-5 ząbków czosnku
2 łyżki stołowe imbiru
3-5 łyżek oleju do smażenia
1 filiżanka natki pietruszki
1/4 szklanki wody
2 łyżki sproszkowanego kminku (można zmielić w młynku)
1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej i ostrej)
1 łyżeczka garam masali
sól, sporo
Przygotowanie:
Ziemniaki i pomidory obrać, pokroić w kostkę. Drobno posiekane papryki i cebulę oraz drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek i imbir smażyć na małym ogniu ze 3 min.
Do tego dodać pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę pietruszki i wodę, gotować tak z 10 min. (trzeba wygotować sporo wody).
Następnie trzeba dodać kminek, paprykę w proszku, garam masalę i gotować 2 min. Teraz trzeba dodać ziemniaki i sporo soli, gotować na malutkim gazie ok. 5 min. od czasu do czasu mieszając.
Dodać szpinak i jeszcze trochę posolić. Wyłączyć gaz, przykryć garnek i czekać ok. 10 min. aż smaki sobą przejdą.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej robić potrawę w garnku lub głębokiej patelni. Oczywiście nie trzeba dokładnie stosować się do ilości przypraw, można modyfikować. Bardzo dobre z ugotowanym i podsmażonym ryżem. Smacznego!!
Nadesłał(a) szama,
dnia: 2006-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis pochodzi od kolegi mojego kolegi mamy