puszka.pl - pysznie!

Sos pieczarkowy z soczewicą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

0,5 kg pieczarek
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 garstki soczewicy (najlepiej czerwonej)
4 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra
przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i drobno posiekany czosnek, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą (nie za dużo) i dusimy pod przykryciem.

Kiedy soczewica rozmięknie, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli sos będzie za bardzo płynny, wystarczy dodać więcej soczewicy. Oczywiście sos można przyprawiać wedle uznania.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Feb 5, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: