puszka.pl - pysznie!

Sorbet truskawkowy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 1-1,2 litra lodów

1/2 kg truskawek
1 cytryna
300 ml soku pomarańczowego
szklanka cukru
200 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

Do blendera dajemy truskawki, wyciśnięty sok z jednej cytryny, sok pomarańczowy oraz cukier zagotowany w rondelku w niewielkiej ilości wody. Miksujemy i dajemy do zamrażarki.
Po ok. godzinie (gdy konsystencja jest jeszcze w miarę płynna) wyjmujemy i ponownie miksujemy - i z powrotem do zamrażarki.

Wskazówki i uwagi:

Lody kombinowane tak by przypominały takie jakie jadłem na Fluff Festival:) Przepis nie jest mój, po prostu pozbierałem kilka przepisów na sorbet truskawkowy w jeden, który mi zawsze wychodzi:) Zwykły cukier można zastąpić oczywiście cukrem z trzciny cukrowej i może go być mniej niż szklanka - wszystko zależy od tego jak słodki sorbet lubimy. Mi osobiście najbardziej pasuje sok z czerwonych pomarańczy - sorbet wychodzi wtedy jeszcze smaczniejszy.
Nadesłał(a) Yanq, dnia: 2006-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wykombinowane na podstawie: Lody i sorbety Encyklopedii Sztuki Kulinarnej (przepisy D. M. Łebkowskich).

Twoje zapiski: