puszka.pl - pysznie!

Makowe ciasteczka-placuszki


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

3 szklanki mąki
4 łyżki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostki zmrożonego masła startego na tarce na małe wiórki
1 szklanka i 1 łyżka stołowa mleka
3 duże jaja
1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy. Wstawiamy dwie duże, wyłożone pergaminem formy do pieczenia ciasta.

Mieszamy mikserem w dużym naczyniu mąkę, 3 łyżki maku, proszek do pieczenia i sól, następnie dodajemy masło i ubijamy. Wlewamy do małego naczynia szklankę mleka, 2 jajka i cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy do naczynia z masą mączną i dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie bardzo lepkie. Wyjmujemy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek grubości około 1 cm.

Następnie wycinamy szklanką kółka placuszków o średnicy około 5 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy tę czynność aż do całkowitego zużycia ciasta.

W małym naczyniu mieszamy pozostałe jajko z łyżką stołową mleka. Tą miksturą spryskujemy placuszki i posypujemy pozostałym makiem.

Wkładamy placuszki do form i pieczemy około 12 minut, do momentu zrumienienia się na kolor brązowy. Studzimy na siatce. Podajemy na ciepło lub całkowicie wystudzone.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 22, 2000
Źródło/autor przepisu: BRUNCHOWE MISTERIUM - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: