Paprykarz (papryka duszona z pomidorami i oliwkami)
świetnie smakuje jako nadzienie do pierożków /po odparowaniu ma odpowiednia konsystencje/.
polecam posypać łagodnym serem (w wersji lakto-vege).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
papryka zielona, żółta, czerwona
garść zielonych oliwek
puszka pulpy pomidorowej (przecieru pomidorowego)
ząbek czosnku
pół białej cebuli
olej/ oliwa do smażenia
papryka słodka
papryka ostra, chili
zioła wg. uznania, polecam prowansalskie lub oregano
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w dosyć drobną kostkę, oliwki na pół, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Szklimy cebulę na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, potem całą resztę, przyprawiamy i dusimy aż papryka zmięknie.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga! Oliwki są słone!
Twoje zapiski: