puszka.pl - pysznie!

Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas

Przepis nie jest mocno skomplikowany, choć czasochłonny.
Podawać z ryżem.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 szklanka soczewicy
1 szklanka granulatu sojowego (najdrobniejszy najlepiej, szybko wciaga wode)
1 puszka fasoli czerwonej
4 srednio-duze cebule
2-3 ząbki czosnku
papryka chili (ja użylem piekielnie ostrej suszonej w calosci)
500 ml przecieru pomidorowego lub inny pomidorowy material (koncentrat, pulpa pomidor., itp.)
1/2 kostki bulionowej (albo cała)
oliwa
ew. cukier

Przygotowanie:

na podgrzaną oliwie kruszymy 3-5 suchych papryczek chili, jak zaczną ciemnieć dodajemy wczesniej poszatkowanej cebuli (nie za drobno) i czosnek obrany w całosci. samazymy tak az cebula zacznie sie robic przezroczysta. jesli smazylo sie na patelni to nalezy przerzucic teraz wszystko do duzego garnka. dodac soczewice wczesniej opłukaną. posmazyc chwile. zalac 2 szklankami wody z 1/2 kostki bulionowej (albo całą). nastepnie dodac ok 500 ml przecieru pomidorowego (takiego płynnego w kartoniku). doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc gaz i gotowac pod przykryciem co 10-15 minut mieszając. po 1 godzinie soczewica powinna byc prawie mięciutka, dodajemy wtedy granulat sojowy (nie namaczany wczesniej, ma 'wypić' nadmiar wody jesli jest) gotowac dalej az granulat zmieknie dodając czego mało: koncentrat pomidorowy, cukier jesli za kwaśne, chili jesli za malo ostre, woda jesli za gęste (pewnie bedzie geste). na koniec dodac fasole wyplukaną z wody puszkowej. po 2-3 minutach, jesli miekkie wszystko, wylaczamy i jemy.

Wskazówki i uwagi:

do gotowania soczewicy z cebulą i pomidorami dodalem ok. 5cm laski cynamonu, po 30 minutch gotowania wyjalem. pozostal aromat.
koncentrat pomidorowy w zasadzie bez ograniczen, jak za kwasne to cukier. rozcienczamy az gęstość bedzie nam odpowiadała.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Jan 17, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: