puszka.pl - pysznie!

Pasta sojowa z dodatkiem zielonej papryki i pomidorów

Jeśli używamy koncentratu pomidorowego, to należy go choć chwilkę zagotować - najlepiej dodać na sam koniec duszenia cebuli i papryki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ziarno soi (ok. 3/4 szklanki)
cebula (1-2 szt.)
papryka zielona (1 mała lub 1/2 dużej)
olej do smażenia
pomidory (1-2 sztuki) lub przecier pomidorowy (1/2 szklanki) lub koncentrat pomidorowy (1-2 łyżki)
przyprawy, np: bazylia, cząber, majeranek, papryka ostra, pieprz czarny/ziołowy
sól (osobiście nie polecam - ale jak ktoś musi, to czemu nie ;)

Przygotowanie:

Przepis jest banalny:
- soję moczymy, a następnie gotujemy do miękkości 2-2,5 godziny (wg wskazówek na podstronie gotowanie strączkowych);
- cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oleju;
- miksujemy ugotowaną soję z cebulką i papryką oraz pomidorami (czy też przecierem pomidorowym) i na koniec przyprawiamy wg swojego gustu/smaku.
Nadesłał(a) ~vitamin, dnia: 2006-01-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: