Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
mrożonka "warzywa na patelnię" (trzeba wyjąć ziemniaki - wtedy zostają: brokuły, marchew, papryka, fasola szparagowa, cebula, kukurydza) lub własna kompozycja warzyw
1/3 puszki pędów bambusa
1/3 opakowania grzybów mun
paczka (woreczek) dowolnego ryżu
tłuszcz do smażenia
oregano
pieprz
sól
curry
sos sojowy
natka pietruszki
Przygotowanie:
Na tłuszczu smażymy ryż (wyjęty uprzednio z woreczka) do uzyskania lekko złotawej barwy. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy z dodatkiem oregano, pieprzu i szczypty soli.
Grzyby kroimy na drobne paseczki i wrzucamy do wody (gotujemy w innym garnku wg przepisu z opakowania). Przygotowujemy warzywka wg przepisu dodając pędy bambusa, a później grzyby mun.
Odkrywamy ryż i jeśli "wypił" wystarczającą ilość wody, dolewamy curry wymieszane z sosem sojowym i pozostawiamy do czasu jej wyparowania. Wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Mieszamy z warzywami.
Wskazówki i uwagi:
Grzyby i pędy bambusa radzę przyrządzić już wcześniej, następnie tylko je odgrzać.
Ryż możemy przyprawić ostro, ponieważ warzywa zniwelują smak.
Twoje zapiski: