Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem
To super potrawa na zimowe wieczory lub przyjęcia z bliskimi osobami, którym w trakcie naszego gotowania ślinka będzie ciekła, gdy poczują zapachy wydostające się z naszej kuchni. Świetnie smakuje z sałatką z zieleniny i grzankami.
200 g soczewicy namoczonej poprzedniego dnia
6 cebul
główka czosnku (najlepszy jest lekko różowy)
koncentrat pomidorowy lub 6-7 pomidorów
2-3 ziemniaki
olej do smażenia
cytryna
sól
pieprz
papryka
curry
Przygotowanie:
Cebule poszatkować i podsmażyć na oleju w szerokim garnku. Odsączyć soczewicę (nie wylewać wody) i dodać ją do cebulki, krótko podsmażyć. Zalać wodą, w której soczewica była namoczona, dodać drobno posiekany czosnek (nie rozgnieciony), koncentrat lub pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone), sok z cytryny i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Dodać ziemniaki drobno pokrojone i gotować aż będą miękkie. Rozgnieść wszystko ubijaczką do ziemniaków. Podać na ciepło.