Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami
Farsze do tych gołąbków to moja własna kombinacja składników, które lubię. Z powodzeniem można je modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań kulinarnych.
gołąbki z grzybów: 0,5 kg pieczarek
garść grzybów leśnych
gołąbki warzywne: pietruszka
seler
marchew
por
Przygotowanie:
Kapustę obgotować, rozdzielić liście. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Gołąbki z grzybów:
Pieczarki zetrzeć na tarce na największych okach i podsmażyć. Grzyby leśne obgotować, a następnie drobno pokroić. Cebulę podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki na farsz (ryż, pieczarki, grzyby leśne i cebulę), doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki warzywne:
Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na największych okach, następnie osobno podsmażać. Por i cebulę również podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki na farsz (ryż, pietruszkę, seler, marchew, por, cebulę), doprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na kapustę, formować gołąbki i układać w dużym garnku. Zalać wywarem z warzyw wymieszanym z przecierem pomidorowym i gotować do miękkości.
Wskazówki i uwagi:
Do ryżu można dodać odrobinę soku z cytryny, szczyptę kminku mielonego, imbiru i kurkumy - będzie miał wówczas wyrazisty smak i ładny żółty kolor.
Nadesłał(a) Kropka,
dnia: 2006-02-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.