puszka.pl - pysznie!

Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami

Farsze do tych gołąbków to moja własna kombinacja składników, które lubię. Z powodzeniem można je modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań kulinarnych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

kapusta
szklanka ryżu
cebula
przecier pomidorowy
wywar z warzyw
sól
pieprz

gołąbki z grzybów:
0,5 kg pieczarek
garść grzybów leśnych

gołąbki warzywne:
pietruszka
seler
marchew
por

Przygotowanie:

Kapustę obgotować, rozdzielić liście. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

Gołąbki z grzybów:
Pieczarki zetrzeć na tarce na największych okach i podsmażyć. Grzyby leśne obgotować, a następnie drobno pokroić. Cebulę podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki na farsz (ryż, pieczarki, grzyby leśne i cebulę), doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki warzywne:
Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na największych okach, następnie osobno podsmażać. Por i cebulę również podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki na farsz (ryż, pietruszkę, seler, marchew, por, cebulę), doprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać na kapustę, formować gołąbki i układać w dużym garnku. Zalać wywarem z warzyw wymieszanym z przecierem pomidorowym i gotować do miękkości.

Wskazówki i uwagi:

Do ryżu można dodać odrobinę soku z cytryny, szczyptę kminku mielonego, imbiru i kurkumy - będzie miał wówczas wyrazisty smak i ładny żółty kolor.
Nadesłał(a) Kropka, dnia: Feb 27, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: