puszka.pl - pysznie!

Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa)

Jest to przepis makrobiotyczny, gomasio jest bardzo zdrowe. Ja je dodaję do wszystkich kanapek i posypuję nim ziemniaczki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

sezam, najlepiej siewny, nieoczyszczony - 12-15 łyżeczek
sól morska (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Sezam wyprażamy (bez oleju - niech ktoś nie myli ze smażeniem), najlepiej na stalowej patelni, regularnie mieszając. Jak ziarenka się przyrumienią, wsypujemy je do moździerza, następnie na patelnię wsypujemy sól i prażymy, aż stanie się lekko żółta. Dodajemy do sezamu.

Ucieramy aż połowa ziaren będzie utarta na proszek, a połowa będzie w całości.
Nadesłał(a) Phatex, dnia: 2006-01-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis dostałam od znajomej bioenergoterapeutki

Twoje zapiski: