puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z warzyw i kotletów sojowych


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ziemniaki
cebula
marchewka
pietruszka (korzeń)
por
czosnek
kotlety sojowe
bulion warzywny
groszek konserwowy

sól
pieprz czarny mielony
curry
jarzynka
przyprawa klasyczna do grilla

śmietana 18%
jajko
koperek

olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron)

Przygotowanie:

Składniki dobieramy 'na oko' w zależności od gabarytów naczynia, w którym będziemy zapiekać potrawę, oraz od ilości osób, dla których ją przygotowujemy.

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu odstawiamy, żeby ostygły i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w półtalarki i zrumieniamy ją na patelni. Przekładamy ją na sitko, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Warzywa (marchewka, pietruszka, por, czosnek) obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie półtalarki, smażymy i odsączamy jak cebulę. Łączymy warzywa.
Gotujemy kotlety sojowe w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu wyciskamy z nich zbędną ilość wody i kroimy je wzdłuż, na pół. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy, właściwie zrumieniamy nasze połówki kotletów.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej i rozlewamy go po ściankach. Na spód kładziemy wcześniej pokrojone w plastry ziemniaki, na nie trochę usmażonych warzyw i posypujemy groszkiem konserwowym, obsypujemy przyprawami i układamy połówki kotletów. Na kotlety kładziemy znowu porcję ziemniaków, warzyw itd. aż do wyczerpania składników.

Wbijamy do śmietany jajko i posiekany koperek, roztrzepujemy, polewamy zapiekankę. Wkładamy na około pół godziny do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Można używać różnych dodatkowych składników jak ziarno słonecznika czy kukurydza w puszce. Zapiekanka smakuje tak samo dobrze prosto z piekarnika jak i już ostudzona.
Nadesłał(a) schizma, dnia: 2009-06-08 11:11:15.971
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: