Wegetariańska paella z kuskusem, papryką, groszkiem, marchewką i ciecierzycą
Paella pochodzi z Hiszpanii i jest jak polski bigos, choć bez kapusty. Jest to danie typu "wszystko, co mamy w kuchni". Tradycyjnie paella nie jest wegetariańska, ale tutaj będzie: będą to warzywa i kuskus.
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka posiekanego czosnku
1,5 łyżeczki mielonej papryki
2 szklanki wywaru z warzyw
1/4 łyżeczki szafranu (jeśli nie macie szafranu, trudno, obejdzie się bez)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
dodatki/ dekoracja:
- puszka serc karczochów (artichoke hearts), ale niekoniecznie, bez nich też jest smaczne
- papryka
- zielona pietruszka
- cytryna pokrojona na 8 cząstek
Przygotowanie:
Oczyszczamy i siekamy warzywa. Pomidory kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
Bierzemy dużą patelnię, największą jaką mamy, rozgrzewamy na niej oliwę, wrzucamy cebulę i obie papryki. Po 5 minutach dodajemy czosnek, mieloną paprykę i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy wywar i wrzucamy groszek, ciecierzycę, marchewkę, pomidory, szafran i pieprz cayenne. Przykrywamy i dusimy przez 5-6 minut.
Wrzucamy kuskus, przykrywamy, dusimy przez 1 minute. Odstawiamy z ognia na 5 minut.
Delikatnie mieszamy widelcem i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Dodajemy sól i pieprz.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy w misce, udekorowana karczochami, obrączkami czerwonej papryki, zieloną pietruszką i cytryna.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-10-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Grysik dobry na wszystko - artykuł z Kuriera Plus