puszka.pl - pysznie!

Egipski koktajl z mango

Przygotowywałam prezentację z degustacją :-) na temat egipskiej kuchni, znalazłam ten przepis w internecie (egyptian food) i troszkę zmodyfikowałam. Wszystkim bardzo smakował :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem sojowym)
szczypta kardamonu
płatki migdałowe/ wiórki kokosowe/ posiekane orzechy (włoskie, pistacjowe lub nerkowce)

Przygotowanie:

Mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki i zmiksować na papkę. Wlać jogurt i wymieszać mikserem. Dodać porządną szczyptę kardamonu. Rozlać do szklanek i przed podaniem posypać szczyptą płatków migdałowych, ewentualnie wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić!

Wskazówki i uwagi:

Najlepsze są mango bardzo dojrzałe. Wybieraj te czerwone i miękkie. Ostrożnie z kardamonem! Nadaje koktajlowi pikantności, nie przesadź :-)
Miałam kłopoty ze znalezieniem kardamonu, jedyny jaki znalazłam to firmy Kamis. Trzeba wyłuskać ziarenka i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Nadesłał(a) kurczaczek22, dnia: Nov 11, 2005
Źródło/autor przepisu: przepis w połowie mój :-)

Twoje zapiski: