Przygotowywałam prezentację z degustacją :-) na temat egipskiej kuchni, znalazłam ten przepis w internecie (egyptian food) i troszkę zmodyfikowałam. Wszystkim bardzo smakował :-)
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem sojowym)
szczypta kardamonu
płatki migdałowe/ wiórki kokosowe/ posiekane orzechy (włoskie, pistacjowe lub nerkowce)
Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki i zmiksować na papkę. Wlać jogurt i wymieszać mikserem. Dodać porządną szczyptę kardamonu. Rozlać do szklanek i przed podaniem posypać szczyptą płatków migdałowych, ewentualnie wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić!
Wskazówki i uwagi:
Najlepsze są mango bardzo dojrzałe. Wybieraj te czerwone i miękkie. Ostrożnie z kardamonem! Nadaje koktajlowi pikantności, nie przesadź :-)
Miałam kłopoty ze znalezieniem kardamonu, jedyny jaki znalazłam to firmy Kamis. Trzeba wyłuskać ziarenka i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Nadesłał(a) kurczaczek22,
dnia: 2005-11-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis w połowie mój :-)