puszka.pl - pysznie!

Bulion z soczewicą i lanymi kluseczkami

Pycha.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

włoszczyzna na bulion
koniecznie kapusta włoska
ew. kostka bulionowa
garść soczewicy czerwonej
sól
pieprz

kluski lane:
mąka
jajko
sól

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny (może być z dodatkiem kostki warzywnej), dodać garść soczewicy, gotować aż będzie miękka, doprawić do smaku.

Z mąki, jajka, wody i szczypty soli przygotować średnio gęste ciasto - takie, żeby się powoli lało. Wlewać je do gotującej się zupy mieszając ją jednocześnie łyżką. Gotować do wypłynięcia kluseczek na wierzch lub chwilę dłużej.
Nadesłał(a) ~anulka, dnia: Dec 27, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: