Kuskus w stylu marokańskim - z warzywami duszonymi z rodzynkami, czarnuszką i kolendrą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 pudełko kaszy kuskus
1/3 szkl. pokrojonych migdałów bez skórki
3 łyżki oliwy do smażenia
3 szklanki posiekanych warzyw:
- czerwona cebula
- marchewka
- cukinia
- kalafior
1,5 łyżeczki zmielonej czarnuszki (black cumin seeds)
1,5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry (coriander)
1 szklanka wytrawnego białego wina
1/3 szklanki żółtych rodzynek (można zastąpić normalnymi, które są jednak bardziej słodkie)
3/4 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Prażymy migdały na patelni, bez oliwy, na małym ogniu, przez 4 minuty, aż będą złotawe. Przesypujemy do miseczki, a na tą samą patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy warzywa i przyprawy (czarnuszkę i kolendrę) i smażymy dopóki trochę nie zmiękną, przez 5-6 minut.
Dolewamy wino i wrzucamy rodzynki. Czekamy 3 minuty, aż wyparuje ostry zapach alkoholu. Dodajemy wywar z warzyw, przykrywamy patelnię, dusimy przez parę minut, dodajemy sól i pieprz. Staramy się nie rozgotować warzyw, lepsze są lekko twarde.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Robimy górkę z kuskusu na talerzu, polewamy ją warzywami z sosem, posypujemy migdałami i podajemy.
Wskazówki i uwagi:
Żeby było bardziej oryginalnie, możemy podać pitę na ciepło i jogurt ze świeżą miętą na grubym plastrze pomidora.
Twoje zapiski: