puszka.pl - pysznie!

Kuskus w stylu marokańskim - z warzywami duszonymi z rodzynkami, czarnuszką i kolendrą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 pudełko kaszy kuskus
1/3 szkl. pokrojonych migdałów bez skórki
3 łyżki oliwy do smażenia
3 szklanki posiekanych warzyw:
- czerwona cebula
- marchewka
- cukinia
- kalafior
1,5 łyżeczki zmielonej czarnuszki (black cumin seeds)
1,5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry (coriander)
1 szklanka wytrawnego białego wina
1/3 szklanki żółtych rodzynek (można zastąpić normalnymi, które są jednak bardziej słodkie)
3/4 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Prażymy migdały na patelni, bez oliwy, na małym ogniu, przez 4 minuty, aż będą złotawe. Przesypujemy do miseczki, a na tą samą patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy warzywa i przyprawy (czarnuszkę i kolendrę) i smażymy dopóki trochę nie zmiękną, przez 5-6 minut.

Dolewamy wino i wrzucamy rodzynki. Czekamy 3 minuty, aż wyparuje ostry zapach alkoholu. Dodajemy wywar z warzyw, przykrywamy patelnię, dusimy przez parę minut, dodajemy sól i pieprz. Staramy się nie rozgotować warzyw, lepsze są lekko twarde.

W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Robimy górkę z kuskusu na talerzu, polewamy ją warzywami z sosem, posypujemy migdałami i podajemy.

Wskazówki i uwagi:

Żeby było bardziej oryginalnie, możemy podać pitę na ciepło i jogurt ze świeżą miętą na grubym plastrze pomidora.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 22, 2000
Źródło/autor przepisu: na podstawie: Grysik dobry na wszystko - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: