Jak sama nazwa mówi, jest to sos do spaghetti. Jednak w tym przypadku nawet najlepszy włoski makaron jest tylko mało znaczącym dodatkiem do zachwycającego smaku sosu.
pół litra soku pomidorowego lub słoiczek koncentratu albo najlepiej miękkie świeże pomidory
4 duże papryki
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
Obrać i posiekać cebulę i czosnek (5 ząbków), podsmażyć na oleju z dodatkiem jarzynki. Dodać pokrojoną paprykę i dusić podlewając od czasu do czasu wodą, żeby się nie przypaliło.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać przyprawy i ostatni, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku. Przesmażyć, dodać sok pomidorowy lub świeże pomidory (obrane ze skórki i pokrojone na cząstki). Jeszcze chwilę pogotować i gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Do sosu można też ewentualnie dodać pokrojone parówki sojowe albo pieczarki.
Ewentualnie w wersji lakto-wege może być jeszcze utarty żółty ser do posypania.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek,
dnia: 2000-06-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.