ok. 150g makaronu (np. świderki)
1 cebula średniej wielkości
1-2 duże ząbki czosnku, zależnie od upodobań
ok. 1/3 paczki włoszczyzny krojonej w paski (mrożonki Hortex) lub ręcznie pokrojona włoszczyzna świeża
ok. 35g koncentratu pomidorowego 30%
sól
mielona papryka ostra
mielona papryka słodka
oregano
bazylia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, razem podsmażyć przez parę minut na oleju (uważać, aby nie przypalić). Dodać pokrojone w paski warzywa (bez wcześniejszego rozmrażania), przyprawić do smaku solą i papryką, dodać oregano, smażyć kilka minut.
Gdy warzywa zmiękną, dodać lekko rozrzedzony wodą koncentrat pomidorowy, podsmażyć. Dodać bazylię i ugotowany makaron, dobrze wymieszać i ewentualnie jeszcze trochę razem smażyć przez chwilę.
Wskazówki i uwagi:
- Cebulę i czosnek włożyć do jeszcze zimnego oleju, by nie spalić w czasie smażenia;
- Można dolać trochę wody, gdy warzywa w trakcie smażenia staną się zbyt "suche" i zaczną się przypalać;
- Ilość przypraw zgodnie z indywidualnymi upodobaniami smakowymi;
- W składnikach podano makaron świderki, ale może być inny, np. kokardki, rurki; raczej nie spaghetti;
- Do smażenia warzyw wystarcza czas niezbędny do zagotowania wody i ugotowania makaronu;
Nadesłał(a) jabez,
dnia: 2005-10-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.