puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z czerwonaj soczewicy, ziemniaków i pora


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 średni por (ok. 6 dl pokrojonego)
kilka ziemniaków (od ilości zależy gęstość zupy)
2 dl soczewicy

olej lub margaryna do smażenia
kostka warzywna + 1-1,5 l wody
sól ziołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora posiekać.

Podsmażyć pora w garnku (olej lub margaryna). Zalać wodą, dodać kostkę warzywną i ziemniaki. Gotować aż ziemniaki zmiękną.

Soczewicę wypłukać w sitku i dodać do zupy. Gotować dodatkowe 10-12 minut - łatwo poznać, soczewica z czerwonej zmieni się w żółtą; można pogotować jeszcze chwilę dla pewności. Po ugotowaniu zmiksować na krem. Przyprawić solą ziołową. Konsumować w towarzystwie pieczywa, pycha :)
Nadesłał(a) dredlok, dnia: Oct 3, 2005
Źródło/autor przepisu: Przepis z paczki z soczewicą, czasem warto wypróbować!

Twoje zapiski: