Zupa-krem z czerwonaj soczewicy, ziemniaków i pora
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 średni por (ok. 6 dl pokrojonego)
kilka ziemniaków (od ilości zależy gęstość zupy)
2 dl soczewicy
olej lub margaryna do smażenia
kostka warzywna + 1-1,5 l wody
sól ziołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora posiekać.
Podsmażyć pora w garnku (olej lub margaryna). Zalać wodą, dodać kostkę warzywną i ziemniaki. Gotować aż ziemniaki zmiękną.
Soczewicę wypłukać w sitku i dodać do zupy. Gotować dodatkowe 10-12 minut - łatwo poznać, soczewica z czerwonej zmieni się w żółtą; można pogotować jeszcze chwilę dla pewności. Po ugotowaniu zmiksować na krem. Przyprawić solą ziołową. Konsumować w towarzystwie pieczywa, pycha :)
Twoje zapiski: