Sałatka jajeczna z warzywami i prażonym makiem
Dobra na gorące dni. I nie obawiajcie się, mak nie wymaga pracochłonnych przygotowań - praży się go tylko przez chwilę, a nadaje bardzo ciekawy wygląd.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
12 jaj
6 łodyżek selera naciowego
1 mała, czerwona cebula
1 papryka
2 łyżki kaparów
3 łyżki maku (suche nasiona)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
W niezbyt dużej misce łączymy ugotowane na twardo, obrane i posiekane jajka, posiekane seler naciowy, cebulę, paprykę oraz kapary.
Mak prażymy krótko (2-3 minuty) na małej patelni. Mieszamy go z papryką w proszku i śmietaną, a następnie całość dodajemy do miski. Zalewamy sałatkę majonezem, solimy i pieprzymy.
Chowamy do lodówki na kilka godzin, aby sałatka nabrała smaku. Podajemy z czarnym chlebem.
Twoje zapiski: