puszka.pl - pysznie!

Malinowy placek owsiany

Placek można zrobić z dowolnymi owocami, w zależności od sezonu, a w zimę z jabłek, bananów albo z zamrożonych letnich przysmaków. Ale nie ma to jak maliny z ogródka wyrośnięte na słoneczku:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

5 łyżek mąki białej pszennej
5 łyżek mąki owsianej(zmielonych płatków owsianych)
10 łyżek oliwy/oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
10 łyżek cukru/słodu
5 łyżek mąki sojowej
2-3 szklanki malin (lub pokrojonych bananów lub jabłek lub innych owoców świeżych bądź mrożonych)
garść płatków migdałowych
wanilia/aromat wanilinowy
woda

Przygotowanie:

Do miski wrzucić białą mąkę, sodę, zmielone płatki owsiane, wanilię, cukier i oliwę. W miseczce rozmieszać mąkę sojową z 10 łyżkami wody i dodać do reszty. Rozmieszać mikserem i dodać płatki migdałowe i maliny. Ostrożnie wymieszać, tak, żeby maliny się nie rozwaliły.

Wyłożyć na nasmarowaną i posypaną bułką tartą blachę i piec ok. godziny w temp. 170 stopni C.
Nadesłał(a) ~sue, dnia: 2005-09-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: