puszka.pl - pysznie!

Paprykowa zupa krem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

włoszczyzna
4 ładne, duuże papryki (kolorki jakie kto lubi, ale 2 powinny być czerwone - są najsłodsze)
cebulka
3 pomidorki
sól
pieprz
pół łyżki sosu sojowego
kmin rzymski
ząbek czosnku
natka pietruszki do posypania
ew. śmietanka sojowa lub (w wersji lakto) jogurt naturalny do przyozdobienia

Przygotowanie:

Najpierw robimy bulion - włoszczyznę gotujemy w 1,5 litra wody, dodajemy sól, pieprz, itp.

W czasie gdy bulion się gotuje na patelni szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy obrane, pokrojone pomidorki i paprykę. Dusimy to wszystko na małym ogniu aż zmięknie, będzie pięknie pachnieć i stworzy taką ładną masę.

Z bulionu wyjmujemy pietruchę, selera i pora, marchewkę zostawiamy. Wrzucamy do środka uduszoną papryczkę, a gdy lekko przestygnie, miksujemy na gładką masę. Dodajemy sos sojowy, kmin i czosnek. Podajemy ze śmietanowym kleksem i posypane natką pietruszki.
Nadesłał(a) ~Ula Brzydula, dnia: Sep 7, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: