marchew, por, seler,
proteina sojowa (kotlety,kostka),
pieczarki (boczniaki),
natka pietruszki, przyprawa jarzynka,
pieprz, agar agar
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka - oprócz agaru, który zostawiamy na koniec, zalewamy wodą i gotujemy rosołek. Jeśli użyliśmy kotletów sojowych należy je wyjąć i drobno pokroić.
Kiedy warzywa będą miękkie wrzucamy natkę, przyprawiamy do smaku i dodajemy agar (10 g na litr płynu).
Odstawiamy z gazu i przelewamy do miseczek lub naczynia o innym kształcie, zostawiamy do zastygnięcia. Jak zrobi się już galaretka odwracamy i wyjmujemy na talerz.
Wskazówki i uwagi:
Sposób podawania dowolny. Można kroić w plasterki i na chlebek lub podawać jak tradycyjne zimne nóżki (z cytrynką). Można bawić się kształtem. Smacznego!
Nadesłał(a) ~żmijka,
dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.