Kotlety z kabaczka
Danie bardzo proste w przygotowaniu, mało czasochłonne a przy tym smaczne.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 3 osób
1/2 kabaczka
jajko
tarta bułka
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kabaczka obrać, pokroić w talarki o grubości ok. 2-3 cm i wydrążyć w środku. Powstałe w ten sposób "pierścionki" można przekroić dowolną ilość razy, aby uzyskać mniejsze kawałki, lub pozostawić w całości. Każdy kawałek obtoczyć dokładnie w jajku, a później w tartej bułce z dodatkiem soli i pieprzu do smaku.
Kotleciki ułożyć na rozgrzanej patelni. Ponieważ dosyć obficie "piją" olej, dolewać go co jakiś czas. Kiedy panierka się delikatnie zarumieni, sprawdzić widelcem czy kabaczki są już w środku dostatecznie miękkie.
Wskazówki i uwagi:
Proporcje można dowolnie zmieniać. Podałam przepis na połówkę kabaczka ponieważ sama z takiego korzystałam. Kotlety podawać z ziemniakami i surówką bądź jakąkolwiek inną jarzyną (można także wykorzystać jajko, które zostało "z panierki" - usmażyć je i podać z kotletami).
Twoje zapiski: