puszka.pl - pysznie!

Sałatka Caprese z rukolą

Przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Mój Witek (17 mies.) od kilku miesięcy regularnie mi ją podjadał. Bardzo ją lubi w wersji pikantnej.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

kulka sera mozarella (Zotarella jest na podpuszczce biologicznej - sprawdzone)
1 pomidor
garść rukoli
kapary (wg gustu, dla dzieci opcjonalnie)
sól
pieprz
szczypta papryki słodkiej lub ostrej - zależy od Was
oregano
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mozarellę i pomidora kroimy w plasterki lub w kostkę. Dodajemy rukolę, kapary, sól, pieprz, paprykę i roztarte na dłoni oregano. Polewamy oliwą i octem spod kaparów (jeśli dziecko lubi). Chłodzimy przez chwilę w lodówce. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Wersja "w kostkę" dla dzieci, wersja "plasterki" raczej dla dorosłych. Rukolę dla dziecka raczej drobno siekamy. Dla dorosłych można podać w całości ozdabiając nią talerz. Kapary opcjonalnie, ponieważ są konserwowane w occie, który bywa niepolecany dla młodszych dzieci.
Nadesłał(a) albiabjad, dnia: Sep 7, 2005
Źródło/autor przepisu: Restauracja Bagatela - Warszawa

Twoje zapiski: