2 jajka
1 szklanka cukru (125 g)
150 g jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki (150 g)
2 duże łyżki kakao lub 200 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
500 g wiśni (surowe bez pestek lub ze słoika, również bez pestek, odsączone z soku)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wlać jogurt i wymieszać na piankę. Przesianą przez sitko mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, cynamonem i stopniowo wsypywać do "żółtek". Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Całość przelać na blaszkę (30x20 cm), na wierzch wyłożyć wiśnie. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut (po pół godzinie sprawdzić patykiem).
Wskazówki i uwagi:
Ciasto mieszamy mikserem. Zamiast kakao można dać startą gorzką czekoladę (200 g).