10 małych karczochów (baby artichokes)
1 filiżanka małych cebulek
1 duża marchewka
1 średniej wielkości ziemniak
2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki wytrawnego białego wina
2 łyżki masła (można zwiększyć ilość oliwy)
3 łyżki mąki
3 filiżanki bulionu warzywnego
1 żółtko
posiekana pietruszka do ozdoby
Przygotowanie:
Karczochy myjemy i odsączamy. Odrywamy liście. Zachowujemy tylko te ich części, które są miękkie i żółto-zielone. Ciemne partie liści wyrzucany. Zachowane liście i serca karczocha smarujemy sokiem z cytryny.
Warzywa obieramy, marchewkę i ziemniaka kroimy w kostkę (nie mieszamy ze sobą). Koperek siekamy.
W żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i marchewkę, po czym obsmażamy wszystko przez dwie minuty stale mieszając. Wlewamy pozostały sok z cytryny i białe wino, gotujemy do momentu, gdy większa część wywaru wyparuje.
Dodajemy masło. Gdy się rozpuści, wrzucamy mąkę i koper, przykrywamy i gotujemy przez trzy minuty ciągle mieszając. Dodajemy bulion warzywny i karczochy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wrzucamy ziemniaka i ponownie gotujemy przez około 20 minut, tym razem jednak bez przykrycia. Ubijamy żółtko, do którego dodajemy łyżkę gorącego sosu spod karczochów. Mieszamy i wlewamy do gotującej się potrawy. Gotujemy ją jeszcze przez parę minut, po czym posypujemy pietruszką i podajemy.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Karczochy - rzecz nowa - artykuł z Kuriera Plus