Naleśniki pszenno-gryczano-cynamonowe
Potrawa, z racji na dość długi czas przygotowania, idealna na leniwe weekendowe śniadanka we dwoje :) Smakuje wspaniale z gorącą herbatką. Życzę smacznego!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
4-6 łyżek mąki gryczanej
3-4 łyżki mąki pszennej białej
3-4 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki cynamonu
łyżka oleju/oliwy
łyżka słodu/ miodu sztucznego/ cukru (niekoniecznie)
woda
przykładowe nadzienie:
dowolne owoce - jabłka, gruszki, maliny, jagody, porzeczki, morele (co kto akurat ma w domu)
ziarno słonecznika
Przygotowanie:
Zmieszać wszystkie rodzaje mąki, cynamon i olej, miksować dolewając stopniowo ciepłą wodę aż do uzyskania konsystencji.. ciasta na naleśniki. Odstawić ciasto na 10-15 min., aby mąka razowa napęczniała. Jeśli ciasto zbytnio zgęstnieje, dodać wody.
Ciasto wylewać na patelnię grubszą niż zazwyczaj warstwą ponieważ cienkie rozpadają się. Smażyć na posmarowanej tłuszczem patelni do uzyskania brązowego koloru.
Owoce pokroić i udusić pod przykryciem (można dosłodzić jeśli jest dużo kwaśnych owoców) i dodać ziarno słonecznika wg. uznania. Naleśniki pokrywać warstwą owoców, składać na pół i podawać.
Wskazówki i uwagi:
Aby uzyskać cieniutką warstwę tłuszczu można wykorzystać prosty trick: widelec owinąć kawałkiem gazy lub kilkoma wacikami i obwiązać nicią. Ten "opatrunek" maczać w oliwie i smarować nim powierzchnię patelni.
Twoje zapiski: