ciasto: 300 g mąki
80 g margaryny/ masła
2 jajka
2 łyżki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
farsz: 250 g soczewicy
kurkuma
sól
ząbek czosnku (wedle uznania :o)
olej/ oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać jajka, śmietanę i proszek do pieczenia. Masę wyrobić i odstawić do schłodzenia.
Soczewicę ugotować z kurkumą i solą (tylko nie za dużo!).
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju/oliwie z oliwek, wymieszać dokładnie z soczewicą.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wykroić kwadraty. Nadziewać soczewicą, skleić. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Wskazówki i uwagi:
Soczewicę można zastąpić soją lub fasolą. Do nadzienia dodawać można warzywa. Jeżeli ktoś woli mniej kaloryczną wersję dania, to farsz można wykonać z pieczarek lub kapusty kiszonej. Jednak ta druga wersja nie jest taka wartościowa :o)