puszka.pl - pysznie!

Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym

Sos najlepiej podawać z makaronem wstążki, ale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Naprawdę pyszne i syte danie!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

fasolka szparagowa (ok. 400 g)
5 marchewek
2 małe pory
cebula
granulat sojowy (100 g)

1 płaska łyżka soli
olej do smażenia
odrobina mleka do zabielenia sosu
odrobina mąki
jarzynka
pieprz
majeranek

Przygotowanie:

W małym garnku wstaw niewielką porcję pokrojonej fasolki szparagowej, dodaj sól do smaku. W tym czasie na głębokiej patelni usmaż pokrojoną w talarki marchewkę, pora i cebulę. Granulat sojowy zalej gorącą wodą i czekaj aż będzie miękki. Do miski z granulatem możesz dodać trochę jarzynki dla smaku. Następnie dodaj go do warzyw na patelni i zalej gorącą wodą.

Kiedy fasolka będzie już miękka, dodaj ją do składników na patelni, duś przez jakiś czas, a następnie zabiel sos. Dodaj przyprawy. Nie zapomnij o majeranku!
Nadesłał(a) Africa, dnia: Apr 3, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: