puszka.pl - pysznie!

Pikantne placki ziemniaczane


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

8-10 dużych ziemniaków
1 jajko
3-4 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól
zioła prowansalskie (około 1/5 opakowania)
szczypta ostrej papryki, najlepiej chili
szczypta curry
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać jajko i mąkę. Wcisnąć czosnek. Pokroić drobno cebulę (nie trzeć, bo wtedy jej nie czuć). Dodać sól i zioła prowansalskie, szczyptę papryki i szczyptę curry.

Smażyć na rozgrzanym oleju. Olej na patelni powinien sięgać do połowy wysokości placków.

Wskazówki i uwagi:

Placki są mniej tłuste i lepiej strawne niż placki z ziemniaków tartych na drobnej tarce.
Nadesłał(a) Grześ, dnia: 2006-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: