8-10 dużych ziemniaków
1 jajko
3-4 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól
zioła prowansalskie (około 1/5 opakowania)
szczypta ostrej papryki, najlepiej chili
szczypta curry
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać jajko i mąkę. Wcisnąć czosnek. Pokroić drobno cebulę (nie trzeć, bo wtedy jej nie czuć). Dodać sól i zioła prowansalskie, szczyptę papryki i szczyptę curry.
Smażyć na rozgrzanym oleju. Olej na patelni powinien sięgać do połowy wysokości placków.
Wskazówki i uwagi:
Placki są mniej tłuste i lepiej strawne niż placki z ziemniaków tartych na drobnej tarce.
Nadesłał(a) Grześ,
dnia: 2006-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.