Pasztet selerowy z płatkami owsianymi i żółtym serem
Dobry ten pasztecik zarówno na chlebku jak i jako przekąska w towarzystwie surówek. Smakował nawet mojemu mięsożernemu chłopakowi, dopóki nie wiedział że to z płatkami owsianymi i z mlekiem ;-)
Seler - 500 g
Chleb - 200 g
Mleko - 300 g
Cebula - 200 g
Płatki owsiane - 120 g
Jajka - 5 sztuk
Masło - 100 g
Ser żółty - 200 g
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Majeranek
Przygotowanie:
Seler obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pietruszkę posiekać.
Chleb namoczyć w mleku.
Ostudzony seler zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą.
Do masy dodać odciśnięty z mleka chleb, płatki owsiane, jajka, pokrojone w kostkę masło, starty żółty ser, pietruszkę.
Doprawić.
Przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny 10 minut w temp. 180°C.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Wskazówki i uwagi:
Można przerobić przepis na wegański: zamiast w mleku, chleb namoczyć w wodzie, zamiast jajek i masła - jakiś dobry tłuszcz rośliny (podobno z oliwą i odrobiną mąki sojowej nieźle wychodzi, nie wiem, sama nie próbowałam), a ser żółty to w ogóle niepotrzebny (wg niektórych tylko przeszkadza) i można wcisnąć jakąś marchewkę albo soję czy inną fasolę zamiast tego :-)